Fermentált ételekkel kiegészített mediterrán jellegű diéta
Alapszabály
- naponta 3-4x étkezés
- naponta kb. 12 órán keresztül böjtölés (emésztőrendszer pihentetése)
- a napi ételemennyiség kb. harmada-fele zöldség-féle legyen, lehetőleg nyersen, esetleg párolt formában.
ajánlott: nyersen turmixolt zöldség-koktél (könnyebben emészthető)
csicsóka, hagyma-félék, káposzta, alma (héjastól), avocado, brokkoli, karfiol, tök-félék, leveles zöldségek
- erjesztett (fermentált) ételek napi rendszeres fogyasztása: joghurt, kefír, túró, savanyú káposzta, kovászos uborka, kvasz
Mediterrán diéta
- zöldség-alapú, kevesebb gyümölccsel kiegészítve.
- teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér és tészta
- hús: baromfi és hal, tenger gyümölcsei
- joghurt, kefír, kevés sajt
- oliva-olaj (vaj, napraforgó olaj és zsír helyett)
Kerülendő
- füstölt húsok, húskészítmények (kolbász, szalonna)
- tartósított élelmiszerek, kész-ételek
- finomított szénhidrátok: fehér liszt, hántolt rizs, cukor
- sertés-zsír
- cukrozott édességek, jégkrém
- teljes tehén-tej
- tömény alkoholos italok
Az ajánlás egészséges emberekre vonatkozik, betegségek esetén módosítás szükséges!