Pászthory Erzsébet

Fermentált ételekkel kiegészített mediterrán jellegű diéta

Alapszabály

  • naponta 3-4x étkezés
  • naponta kb. 12 órán keresztül böjtölés (emésztőrendszer pihentetése)
  • a napi ételemennyiség kb. harmada-fele zöldség-féle legyen, lehetőleg nyersen, esetleg párolt formában.

    ajánlott: nyersen turmixolt zöldség-koktél (könnyebben emészthető)
    csicsóka, hagyma-félék, káposzta, alma (héjastól), avocado, brokkoli, karfiol, tök-félék, leveles zöldségek
        
  • erjesztett (fermentált) ételek napi rendszeres fogyasztása: joghurt, kefír, túró, savanyú káposzta, kovászos uborka, kvasz

Mediterrán diéta

  • zöldség-alapú, kevesebb gyümölccsel kiegészítve.
  • teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér és tészta
  • hús: baromfi és hal, tenger gyümölcsei
  • joghurt, kefír, kevés sajt
  • oliva-olaj (vaj, napraforgó olaj és zsír helyett)

Kerülendő

  • füstölt húsok, húskészítmények (kolbász, szalonna)
  • tartósított élelmiszerek, kész-ételek
  • finomított szénhidrátok: fehér liszt, hántolt rizs, cukor
  • sertés-zsír
  • cukrozott édességek, jégkrém
  • teljes tehén-tej
  • tömény alkoholos italok

Az ajánlás egészséges emberekre vonatkozik, betegségek esetén módosítás szükséges!